KAVVV Quiz
Ketting 22 - zondag 04 april 2021

Ketting 22 - 16/08/2020

Van gebouw tot gebouw

 

In 1960 kocht een in Rome gesitueerde en door het Vaticaan gefinancierde immobilënmaatschappij een lapje grond in de wijk met de immer hillarische naam “Foggy Bottom”.

 

  • Ze pootten er dit gebouw (1) neer. Het origineel had maar 5 verdiepingen maar wel dakterassen, een park en een zwembadgebouw. Het staat aan de sluis waar nu een kanaal (2) ontspringt of eindigt. Op de paralel lopende rivier (3) bevinden zich watervallen die in 1802 treffend werden gepenseeld door een uit Engeland geëmigreerde wiskundeleraar (4)

 

  • Klik je echter door op zijn naam, dan ontdek je dat het schilderij eigenlijk al stamt uit 1796-97 en werd opgekocht door een prominent heerschap (5) met dezelfde voornaam. Het huis (nu museum) (6) waar hij het ophing is ook een populaire plaatsnaam in de States. Wij vonden dat er wel wat muziek zat in de versie van Kentucky, en ontmoetten er in het plaatselijke museum de tante van een acteur (7).  Of moeten we zeggen, een mislukte baseballer, want hij kwam niet door de try-outs van het team (8) dat mee de A.A. stichtte.

 

  • De praenomen (10) van de Romein (9) die de lokale stichters in 1788 bij hun terugkeer van het slagveld inspireerde, vinden we ook terug als een legendarische vroeg-Britse koning (11). Nadat hij zijn eigen volk liet bekeren, trok hij naar de oudst gekende nederzetting, nu stad (12) van een Alpenland om er zelf hetzelfde te doen.

 

  • Die stad vormt ondertussen een spoorknooppunt tussen het gewoonspoor en hun lokale maatschappij voor smalspoor (13). Die laatste kwam er trouwens dankzij de tomeloze inzet van een Nederlander (14) die ook de grote inspirator zou worden van een kuuroord (15) in de buurt. Deze onwaarschijnlijk boeiende man (klik vooral door naar zijn Duitstalige pagina) inspireerde met zijn verwezenlijkingen zelfs een latere Nobelprijswinnaar Literatuur (16).

 

Onze vraag :

In welke roman wordt de grootste verwezenlijking van onze Nederlander tot wel 9 x toe vermeld ?