KAVVV Quiz
Ketting 74 - zaterdag 28 augustus 2021

Ketting 73 -  Veel theater voor een spotnaam 

Ooit mocht elke fitte (en soms ook iets minder fitte) Schone Vlaamsche Jongeling (zoals ook uw kettingmeester) zijn vaderland dienen. De meesten keken er tegenop. Maar het had heel anders gekund … Ook voor mij. Kerdjie, Kerdjie, dit militair geheim hebben ze me nooit verteld in hun klein kasteeltje. Had ik dat geweten … Maar daar ga ik nu geen theater meer over maken

De Belgische strijdkrachten kenden namelijk lange tijd het 2e en het 4e regiment karabiniers-cyclisten, die zich vanaf het eind van de 19e eeuw met de fiets van en naar het slagveld verplaatsten en officieel pas begin 21e eeuw werden opgeheven.
 

  • Dit bataljon karabiniers-wielrijders liet vnl. van zich spreken tijdens “De Slag bij Halen” ofte “De slag van de zilveren helmen” bij het begin van WO I. Het waren hun Duitse tegenstanders die deze slijkploeteraars en cyclo-crossers pur-sang smalend hun bijnaam (1) gaven. In Halen werd zelfs een straat naar hen vernoemd. Hun modderig geploeter in het strijdgewoel inspireerde ook één van de vele Belgische Nationale sportploegen (2) om, om dezelfde reden, hun bijnaam dan maar over te nemen. Hun bekendste speler (3) was verdomme ook niet onbekend bij Antwerpse bakkers. Toen die later in de adel werd verheven koos hij, zoals het hoort, een Latijnse wapenspreuk (4) die later door een Antwerpenaar schaamteloos werd geplagieerd.
     
  • De originele spreuk bleek echter al in 1669 geponeerd als die van een elitair groepje dat (oh ironie voor onze Sinjoor) vooral dweepte met haar grote Franstalige voorbeeld (5) en zelfs streefde naar meer Frans in de Nedere landen. Politiek was voor hen een waar taboe. De naam van het thuistheater (6) van de heren zou later ook in Antwerpen “de poppetjes aan het dansen brengen”. De veralgemeende volksnaam (7) van dat type theater is dan weer een verbastering uit het Italiaans. Zijn geboortestad (8) of -streek is nu de derde stad van het land maar stond in de loop der tijden ook onder Spaans gezag.
     
  • Ook daar vinden we een bijzonder theater (9). Het oudste nog actieve van Europa. Als dat wat op de scène gebeurt je niet meteen boeit (iets wat trouwens zelden of nooit het geval is), geniet dan (vooral op de Engelse pagina) van het werkelijk imposante plafond. De mythologische figuur (10) die daar al bijna 200 jaar gestadig de grootste dichters ter wereld voorstelt aan Minerva schreef in 1969 geschiedenis. De laatste man (11) in de illustere rij van 12 ging 3 x “van grond”. Opdracht : Tel de 3 cijfers (12) van ’s mans vluchten op.
  • In dat jaar van de 20e eeuw ook veel “theater in de koekenstad”. Door de hand van een orkestleider voltrekt zich op het Antwerpse Operaplein een drama (13). Politiek verzacht de zeden (sic). Had het elitegroepje uit de 17e eeuw dan toch gelijk toen ze stelden dat politiek niet beter een taboe ware geweest ? Of de jongste van beiden (14) familie was van zijn illustere “nonkel” Piet, weten we niet. Maar het was wel de enige link om doar in de Nederlandse geboortestad (15) van die laatste t’recht te komen.

 

ONZE VRAAG

Van welke Belgische plaats hebben de inwoners dezelfde spotnaam ?.