KAVVV Quiz
Ketting 72 - zondag 22 augustus 2021

Ketting 72 - Alles in naam van de wetenschap   

Van deze man werd gezegd dat hij één van de mensen was die “alles wist” (een diersoort waarvan de wetenschap tot nog toe aannam dat ze enkel in Berchem voorkwam). Hij deed wetenschappelijk onderzoek naar o.a. de pest, micro-organismen en hiërogliefen, maar is wellicht het best bekend gebleven door zijn “katzenklavier” of “Kattenorgel.  

7 katten werden naast elkaar geplaatst in een houten constructie die je nog het best kan voorstellen als een kruising tussen een metertje bier en een piano. Vervolgens werd via het klavier met hamertjes op de staarten van de beesten geklopt, om zo telkens van zijn “lijdende voorwerpen” een andere miauw te krijgen. Ach … Waarom hadden ze toen nog geen youtube horen wij jullie denken … Wel, klik dan gewoon op de foto

 

  • Deze laatste Renaissancemens (1) leefde van 1601 tot 1680 en was in die tijdspanne vooral beschäftigt als (nomen est omen) Duits Jezuiet en “geleerde”. Al was dat laatste voor (zeer) ruime interpretatie vatbaar. Niettegenstaande zijn vooral op eigen fantasie gebaseerde conclusies werken zijn geschriften nog inspirerend. In 1994 was hij de inspiratiebron voor het hoofdpersonage in een roman over een eiland in de verte van een Italiaanse schrijver (2) (een aanrader). Het Nederlandse schip (3) voer in zijn literaire fantasie misschien ook wel langs haar gelijknamige eilanden. Inderdaad … meervoud, want er zijn er 2. Een major en een minor. Geen van beiden is bewoond, behalve Major. Dat was 20 jaar lang jaarlijks een half jaar de thuis voor een echt paar (4) wetenschappers (of is dat in vergelijking met onze renaissanceman dan eerder een paar echte wetenschappers)
     
  • Een familielid van hun geliefde onderwerp stond in 2013 prominent op de cover van een succesvolle roman (5). Leuk om weten : De Nederlandse vertaling verscheen zelfs een maand voor het Engelse origineel en da’s bijzonder opmerkelijk. Of was het gewoon een marketing-truc omdat het boek ook vol Nederlandse verwijzing stond? Het museum (6) waar het origineel hangt bezit een rijke collectie. Toen daar in 1966 een nieuwe lading bij kwam werd dat “aan zijnen trotsen landgenooten” uitgebreid en met fierheid toegelicht in een Polygoon-journaal (voor wie zich die vooral in filmzalen vertoonde verslagen nog herinnert). De abdij (7) waaruit de rijk verluchte bijbel wellicht afkomstig was, heeft dan weer verschillende Vlaamse linken. Ze werd zelfs gesticht aan de oevers van een riviertje (8) waarvan de naam ook voor Kempenzonen bekend in de oren klinkt
     
  • Daar waar haar Kempense naamgenoot uitmondt (9) staat een molen. Die molen is bijzonder. Niet alleen is het één van de oudste van het land. Hij is ook mee met zijn tijd en heeft een eigen facebook-pagina. Zelfs Arte HD maakte er in mei 2018 een reportage van. Geniet van de clip. In het jaar (10) waaruit volgens de voice-over de oudste delen zouden stammen werd in Oxford een college (11) gesticht met tal van bekende (en minder bekende) alumni. Onder hen in 1971 ook een opmerkelijke wiskundige (12)
     
  • Door zijn vakgebied zit er niet meteen een nobelprijs in (doodzonde dat Alfred dit vakgebied zo miskende). In 2017 kreeg 12 voor een opmerkelijke prestatie een even opmerkelijke medaille (13) die (leuk quizweetje) de Nobelprijs trouwens ver vooraf gaat. De winnaar van diezelfde prijs in 1925 (14) is ook geen onbekende maar wij vervolgen als een afgericht hondje aan of in een ketting met zijn voorganger (15) uit 1915. Die man bleek niet enkel een “beenhouwer” voor zijn “lijdende voorwerpen”, maar ook beeldhouwer (of toch ontwerper) van een standbeeld dat ooit een ietwat macabere fontein moest zijn. Een van de bas-reliëfs op zijn sokkel deed ons meteen denken aan een werk (16) van Rembrandt. En zo staan we plots terug in 6.

 

ONZE VRAAG

Geen hond die zijn naam nog herinnert, maar wie was “het lijdend voorwerp” op dat werk? Fan van ironie? Lees dan ook wat de man had gestolen en realiseer u dan dat hij de enige is die zonder werd geschilderd.