KAVVV Quiz
Oplossing 68 - vrijdag 17 september 2021

Ben je zeker dat je de oplossing wil raadplegen of je eigen oplossing wil controleren ?

 

Indien niet, klik je bovenaan links op je "keer terug"-pijl 

 

Indien wel, 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

 

Ketting 68 - Eentje met wat bootjes en schepen 

Oplossing

  1. De grote fallussen (al noemt men ze officieel “feeënschoorstenen”) vind je in Capadocië

  2. Centrum van deze attractie is het dorpje Göreme

  3. Oude benamingen van dat stadje zijn o.a. Korama, Matiana, Maccan or Machan enAvcilar

  4. In de van oorsprong Ierse naam McCann verwijst de Cann naar “Cana” of het jong van een wolf, wat u moest brengen bij de Vlaamse horrorfilm “Welp”

  5. Die werd opgenomen in de Ardennen en in het Kempense Kasterlee

  6. Eén van de bergen is echt enkel voor de kleinsten en heet dan ook zeet toepasselijk de Kabouterberg

  7. Wij stapten er in een kajak (of kano) voor de afvaart van de Nete (een absolute aanrader trouwens!).

  8. Op de flyer die je op de toeristisch dienst kan downloaden staat het ganse traject, inclusief de passage voorbij de “Ark van Noë”. Daarvoor hoef je dus helemaal niet tot in Turkije of tot op de berg Arrarat.

     

  9. Van de “Ark van Noach (schip)” vond je tal van illustraties op de wiki-pagina. Twee van die werken werden toegeschreven aan vader Jacopo en zoon Leandro Bassano (deze stonden ook als een vader en zoon onder elkaar op de wikipagina in kwestie)

  10. Eén van de werken van zoon Leandro maakt deel uit van de “Walters Art Gallery” in Baltimore (niet in Walters collection in Berchem)

  11. Een ander werk uit die collectie is een pot-pourri-vaas in de vorm van een schip, gemaakt door de porseleinfabriek van Sèvres

  12. In Sèvres overleed ook de Belgische graficus en kunstschilder Charles Baugniet

    Hij was de ontwerper van de op 01 juli 1849 verschenen eerste Belgische postzegel ooit, u weet wel … de “epaulettes” van Leopold.
  13. En daar zat nog een extra maritieme knipoog voor de fijnproevers. Hoe kwam die man in België terecht ? Inderdaad … met de boot ! Hij nam daarvoor in Engeland het Britse koninklijke jacht “Crusader” om volgens de lokale gids vervolgens met een sloep tot aan het strand van De Panne te varen en daar door vissers aan land te worden gedragen om er op het strand een eerste droge voet op Belgische bodem te zetten. In werkelijkheid ging hij aan land in de haven van Calais, om daarna met een koets verder te reizen tot de Panne. Maar geef toe .. het eerste verhaal klonk toch veel mooier!

  14. Baugniet was een exponent van elegante genretaferelen. Een genre waar ook Alfred Stevens in excelleerde

  15. Toen Stevens in zijn huwelijksbootje stapte was o.a. Alexandre Dumas “fils” , zoon van Alexandere Dumas “père” één van zijn getuigen.

  16. Die laatste, “Père” dus, schreef zijn eerste theater- en vaudevillestukken in samenwerking met zijn vriend Adolphe de Leuven, de zoon van een verbannen Zweedse edelman

 

Antwoord :

Wij zetten dus terug voet aan wal in Leuven. Nog steeds is deze stad per boot enkel bereikbaar via het kanaal Leuven – Dijle. Op 9 februari 1750 gaf Karel van Lotharingen, toen gouverneur der Nederlanden, de eerste spadesteek en op 21 december 1752 werd het kanaal onder water gezet. Het eerste schip kwam op 23 juli 1753 in Leuven aan. Straks dus exact dag op dag 268 jaar geleden. Dat las u op deze site Kanaal Leuven-Dijle | Inventaris Onroerend Erfgoed