KAVVV Quiz
Ketting 58 - maandag 31 mei 2021

Ketting 58 - 24/04/2021

Als de boer ze ziet vliegen en andere mythen

 

When pigs fly” is geen uitdrukking om te zeggen dat de boer te diep in het glas keek en “ze ziet vliegen”.

Het is wel een Engelse uitdrukking om aan te geven dat iets niet rap zal gebeuren. En dat niet alleen Walter een verdorven geest heeft en de dingen soms vrij letterlijk neemt, blijkt uit volgend verhaal : We schrijven 4 november 1909 en de Britse lord en excentriekeling J.T.C. Moore-Brabazon voegt de daad bij het woord. Hoezo? Pigs can’t fly ?! Aan de vleugel van z’n vliegtuigje bindt hij een rieten mandje, zet er een biggetje in en vliegt er mee over Kent.  Op het rieten mandje plakte het heerschap doodleuk een briefje met de boodschap “I am the first pig to fly”, daarmee bewijzend dat varkens wel degelijk kunnen vliegen. Later zou hij nog minister van transport worden …

 

Yeah right. When pigs fly” ! Been there, done that !” En dan nu onze quiz

 

  • Een striptekenaar slaapt nooit ... een reporter ook niet. Ook in tijden van oorlog zijn zij van de partij. Dat geldt ook voor onze internationaal bekendste reporter (1) in traditionele plusfour-pofbroek. In volle WOII verscheen van hem nog in aparte strookjes een avontuur (2) in “Le Soir”.  Bijna 30 jaar vroeger, en ook in volle oorlogsperiode, verschijnt deze prent van een Britse illustrator (3) wiens naam u zopas al eens mocht lezen. Hij leverde bijdragen aan tal van publicaties, zowel voor de allerkleinsten als de alleroudsten. Zijn laatste belangrijke werk was een serie van 16 kleurplaten voor een boek (4) dat pas na zijn dood werd uitgegeven.

 

  • Hierin lees je de avonturen van een aantal dieren, maar dat pad gaan we niet op. Voor de volgende schakel in deze ketting heb je namelijk enkel het plantaardige einde (5) van de titel nodig. Dat geslacht telt ongeveer 300 soorten; niet slecht … Eentje daarvan fleurt misschien met zijn vele kronkels ook jou huiskamer nog op in deze laatste dagen van deze Paasperiode. Zijn naam verwijst naar een locatie in het Nabije Oosten. Een stad (6) met een rijke geschiedenis waarvan haar naam via een Griekse verbastering uit het Akkadisch stamt. Houd van haar betekenis het zelfstandig naamwoord (7) over.

 

  • Combineer dat met een muzikale Godin (8) die in 2008 met haar eigen spraakverwarring langs de grote poort het Europese toneel probeerde te bestormen. Hen lukte het niet. U wel … Via de grote poort (9) komt u terecht in een museum (10) in de schaduw van een producent en leverancier (11) van heerlijke bloesems voor onze thee. ’s Zomers zorgt hij voor aangename koelte, in de tussenseizoenen beschermt hij bij een regenbui en de thee brengt soelaas bij een griep- of ander virusje.

 

  • Een befaamd monumentaal exemplaar staat of stond in een gemeente (12) die in lijstjes meestal onverbiddelijk achteraan moet aanschuiven. Dat exemplaar wisselde na 800 jaar ietwat ongewild het tijdelijke voor het eeuwige maar werd gelukkig door een beeldhouwend tweetal (13) vereeuwigd. Hij leefde bijna een volle eeuw. Zij stapt binnenkomt op tram 9. Loop naar de pomp … maar wel de juiste pomp (14) die zij aan het begin van de zestiger jaren op dit plein (15) reconstrueerde . Het niet koninklijk gekroonde hoofd (16) dat hier op je neerkijkt is talloze malen vereeuwigd. Ervaren kettingquizzers weten ondertussen dat de Nederlandstalige wiki vaak karig geïllustreerd wordt. Engelsen zijn veel betere illustratoren (zie ook boven). Geef dus je ogen de kost op de Engelse wikipagina want alleen daar vind je ook een werk van een Antwerps portrettist (17), die - voor zover wij konden nagaan - niets met een notoir Antwerps burgervader te maken heef had.

 

Onze vraag :

Welk wel koninklijk gekroonde hoofd was zijn mecenas en stond geregeld model voor zijn werk?