KAVVV Quiz
Ketting 57 - donderdag 10 juni 2021

Ketting 57 - 17/04/2021

Langs 5 Vlaamse kunststeden

 

Dit “Imamplein” – inclusief fonteinen-partij en openluchtzwembad - is wellicht één van de grootste en vooral één van de mooiste pleinen ter wereld. Met als zijn groen is het ook het Mekka voor menig tuinman …

 

  • Dat zijn niet alleen onze woorden, maar ook die van een Nederlands dichter (1) die deze woorden trouwens niet zelf verzon, maar gewoon plagieerde van een Fransoos. Een naamgenoot (2) van die gemakzuchtige Nederlander had in 2020 horden kunstliefhebbers willen ontvangen. Althans, dat was de bedoeling, maar u weet wel, stak daar een stokje voor. Geen nood … De website van de tentoonstelling (3) is een jaar na datum nog steeds online, en is uw volgende halte. Het kind in ons koos voor de tour op eigen maat. En schakelde er moeiteloos van 1 naar 2 naar 3 naar 4 (zeker blijven plakken) en 5. Maar breng zelf gerust ook bezoek aan de andere zalen … zeer de moeite! De geboorteplaats (4) van de kunstige kopiist in zaal 5 is trouwens uw volgende kunstzinnige bestemming.

 

  • Om daar op het juiste adres binnen te stappen, moet je weten wie (5) centraal op dit Berchems beeld werd verbeeld. Het zijn alvast geen gewone dronkaards. Ook het museum (6) in zijn straat in 4, zette virtueel zijn deuren open. Camilla en Annick gidsen je er door de clip en hun museum. De opdrachtgever (7) van het wandtapijt klinkt ook bij Sinjoren bekend in de oren. Maar ook 25 km meer ZZW-waarts, had hij ooit nog een extra eigen stulpje (8)

 

  • Dat was in 1928 een triest lot beschoren, toen het ten prooi viel aan 2 windrichtingen (9). Excuses aan de heren, want wat er 28 jaar later voor in de plaats kwam (10) spreekt vooral dames aan …. Mannen (en hun portemonnees) zien er vooral sterretjes. Wij ook ! Maar wij staarden dan ook in het noodwesten vooral naar het plafond. Zijn schilder (11) kreeg (nog) geen eigen wikipagina, maar wordt wel bescheiden vermeld op die van het gedrocht dat hij mocht opfleuren. Zijn Kortrijkse naam- en vakgenoot (12) kreeg die eer al wel. Hij werd na WOI benoemd tot leraar aan de academie in uw volgende bestemming. En zo komen we letterlijk van de (sterren)hemel in de hel. Want uw 4e kunststad (13) is er een waar misdaad welig tiert.

 

  • De naam van de fictieve commissaris (14) die het er allemaal mag oplossen, vinden we er – hoe onverheven ook – toch ook ettelijke keren terug op het lokale stadsplan. Op die van Napoleon (of was het toch Augustus, Hirohito, of iemand anders), ligt een abdij (15) met een gelijknamig abdijbier van 9%. Gelukkig is de ogenschijnlijk Duitse helling (16) die je omhoog moet fietsen om er te geraken maar 4%. Die stad was ooit “een huis weg van thuis” voor tal van miliciens en boeffers. Vanuit het westelijk stadsdeel (17) van die soldatenstad schieten we linea recta terug naar eigen Heimat.

 

Onze vraag

De culturele sector ligt al een tijdlang op apegapen. Bibliotheken brachten al die tijd gelukkig nog soelaas. Hoe heet de Openbare bibliotheek van deze Vlaamse kunststad?