KAVVV Quiz
Ketting 54 - zondag 04 april 2021

Ketting 54 - 27/03/2021

Heen en weer – Zijn we nu in België of in Holland

Iemand vroeg me onlangs of ik in deze tijden ook nog “beleg”. Enkel mijn boterhammen, was mijn antwoord. April is dan ook één van de gevaarlijkste maanden voor het speculeren in effecten. De overige gevaarlijke maanden zijn in willekeurige volgorde : juli, januari, september, oktober, november, mei, maart, juni, december, augustus en niet te vergeten februari. Het is geen citaat van Paul Dhoore, maar wel een passage uit “Puddn’head Wilson”, een novelle van Mark Twain uit 1894.

 

  • Op exact dezelfde datum (1) wanneer ook de Belgische beursindex officieel van start ging, plaatste de Nederlandse krant “De Telegraaf” op haar voorpagina dat zelfs de grootste clown (2) soms langs de kassa mag passeren.

Handig toch, dat je met het googelen van een site als Gynealogieonline.nl in combinatie met de gewenste datum, niet alleen een stamboom kan opzoeken, maar ook een heus krantenarchief terugvindt. Gewoon uit nieuwsgierigheid : wat stond er op jou geboortedatum op de voorpagina?

  • Onze clown mocht die dag dus langs de kassa passeren voor 1 miljoen (toen nog guldens, maar toch…) extra in zijn beurs. Ironisch, want het gala vond plaats in het mondaine stadsdeel (3) van een Nederlandse provinciehoofdstad waar in het lokale casino, net als op de beurs, ook veel gegokt, maar nog veel vaker verloren wordt. Wij gokten er voor een interessante link op wijk 2 (4) en kijk … we wonnen. We voelden ons plots weer thuis.

 

  • Naast enkele opvallende “hé, da’s van bij ons”-straatnamen vonden we ook het laatste gebouw (5) in de lijst van rijksmonumenten in dit Park wel bijzonder. En echt… we verzinnen dit niet, maar de architect (6) had een wel heel toepasselijke naam. Ander mooi werk van hem staat in een Noord-Hollands plaatsje (7) aan een voor bijgelovige boeren nogal ongelukkig huisnummer. Hollandse Martine en Belgische Louis werden er liederlijk van. Wij tijdens ons hotelverblijf ook. En we weten het … de ketting is nog maar halfweg, maar hier volgt toch al de slotvraag: Welk Belgisch geslacht (8) verkocht volgens de historiek op hun eigen website in 1829 het vervallen stulpje voor de sloop?

 

  • Ach, ze konden het leien. Hun wiki-pagina toont nog een hele rist kastelen uit hun portefeuille, maar toont helemaal onderaan ook een link naar (wat bescheidenheid siert een mens) een eigen “huis”. Een daar wel vermeld kasteel (9) brengt je weer terug over de Hollandse grens. Al lag dat land ooit een tijdje in nog een ander land (10). En met z’n nieuwe naam (11) verwijzend naar zijn hoofdgemeente, steken we al snel terug de Belgische grens over. Want die hebben wij ook, en zelfs dubbel! In het (nipt) meest zuidelijke van de twee vond een gezelschap (12) dat traditioneel ook veel heen en weer trok, een vaste stek.

 

  • Op hun officiële site lees je hun boeiende geschiedenis. O.a. ook de naam van de locatie (13) van hun laatste voorstelling. De huidige burggraaf (14) van die stad werd gedoopt in de grote kerk. De patroonheilige (15) en naamgever daarvan vinden we op veel bescheidenere schaal ook in een Antwerpse buurgemeente (16). De bewogen geschiedenis van dat gebouw lees je op inventaris.onroerenderfgoed.

 

Onze vraag :

Van welke abdij was de lokale parochie begin 14e eeuw nog afhankelijk voor die haar rechten verkocht?