KAVVV Quiz
Ketting 52 - zondag 04 april 2021

Ketting 52

Al een jaar rond. Straks komt alweer “de lente” … Wat vliegt de tijd …

Waarom niet eens beginnen met een cryptogram ? “Angstaanjagende ziekte voor een debuterende timmerman(1). 13 letters lang. Ook bij ons, bij onze editie met hetzelfde nummer, 51 weken geleden. De Angelsaksische nogal theatrale bezwering (2) daarvan lijkt voor leken eerder een reclameslogan voor de medische sector of wintersporters. interessant quizweetje nr zoveel sinds we van start gingen (iemand de tel bijgehouden ?) : De beproefde remedie (3) hiertegen blijkt een vondst uit de Lage Landen. In Nederland zegt men één van hun, maar hij woonde en overleed bij ons. Wij houden het dus op een grensgeval. Dat geldt in elk geval ook voor het plaatjse (4) in kwestie.

  • 40 jaar na zijn dood was het er alle hens aan dek. Zijn uitvinding bleek bij dat incident (5) meer dan hulpvol. Tien jaar vroeger beleefde een plaats in onze provincie (6) al een gelijknamig en bijna gelijksoortig incident. Galgenhumor : lees maar eens wat de vermoedelijke verantwoordelijk daarna deed. Aandoenlijk toch … Dat moet in ‘82 onze tegenstander (7) ook gedacht hebben van die al te slappe tegenstand. Aandoenlijk toch … De stad (8) van die duivelse ramp zet ons verder op weg

 

  • Nog eens tijd voor een historisch quizweetje : de stralende regenboog op de prachtig getekende ansichtkaart (en op wel meer kaarten uit de tijd van hun zeerijk), symboliseert een historisch figuur (9). In zijn geboortestad (10) zijn we trouwens in een vol jaar “kettingen” nog nooit gepasseerd. Shame on us ! Snel goedmaken dus. Die dankt haar naam aan een Keltisch woord (11), dat ook terugkomt in hun meest succesvolle sportvereniging … in de korfbal. Wij, fijnproevers denken dan weer aan de keuken. Zijn derde ingrediënt (12), althans volgens hun eigen website, is ons het laatste jaar zeer dierbaar gebleken.

 

  • We laten in het midden of het taalkundig nou hij of zij is. In deze tijden switchen er al wel meer van vrouwelijk naar mannelijk (of omgekeerd). Zijn (of haar) personificatie (13) is in elk geval mannelijk, en was blijkbaar ook iemand die ook graag “een danske plaçeerde”. Althans, zo dacht een Frans schilder (14) dat toch in de 17e eeuw te hebben gezien. Zijn werk zit dan ook boordevol verzinnebeelde woordspelingen, en geeft ons nog eens de tijd voor een quizweetje. Zijn werk was de rechtstreekse inspiratie voor een Brit (15) tot het schrijven van een bijzonder lijvig prozawerk (16) waarvan fragmenten van dat schilderij ook telkens de covers sierden. Mocht u in deze tijd, nog wat tijd over hebben : neem er dan gerust uw tijd voor. ’t Zal nodig zijn …

 

Onze vraag :

Excusez notre français : Quelle saison figure au dos de la première volume ?