KAVVV Quiz
Ketting 36 - zondag 04 april 2021

Ketting 36 - 21/11/2020

Iets langs klassieke wegen

Geduld is een schone deugd. Ongeduld is een schone plant. Zeker dit exemplaar op de foto (1) dat rond 1850 vanuit India bij ons werd geïntroduceerd en ondertussen één van de big 5 van de invasieve exoten is. De eerste lettergreep van één van zijn twee Nederlandse namen doet Angelsaksen denken aan een klassiek werk (2) uit 1725. De originele naam waar die melodieën deel van uitmaakten, brengt u met een gepaste krachtmeting en enige inventiviteit bij een Antwerps park (3). Het neoclassicistische gebouw krijgt straks volgens o.a. “Openbaar groen” een nieuwe iets minder harmonieuze bestemming dan die haar originele architect (4) had voorzien.

 

  • Google nu zijn naam bij onroerend erfgoed en sta versteld van de lengte van zijn lange inventaris steengoed Antwerps erfgoed. Misschien weerklonk uw nr 2 ooit wel vanop zijn ontwerp (5) geprangd tussen het Plantin-Moretus Museum en een winkelhuis in de Lange Koepoortstraat. Hoewel August z’n familienaam (6) anders deed vermoeden, kwamen hij en zijn werkplaats uit een heel andere stad (7). Eén die haar stadsrechten al kreeg in 1209. Sta hier gerust even stil bij hun overzichtelijke stadsgeschiedenis. Ontdek vooral welke eer haar in het gezegende jaar 1356 te beurt viel, en vooral ten koste van wie (hihi). Je hebt het niet nodig voor onze ketting, maar uw quizmaster is er stiekem toch nog niet zo’n heel klein beetje fier op.

 

  • De naam van hun enige rederijkerskamer (8) was toen, en is nu nog steeds, het Middelnederlands woord voor een veelzijdige vrucht (9). De variant (10) die je aan de brouwer doet denken heeft enkele opmerkelijke toepassingen. Vooral deze op Nieuw-Guinea (11) lijkt ons een (redelijk letterlijke) “hot tip” voor bedrogen echtgenotes. Wat in augustus 1971 de link (12) werd tussen hun kledingnormen en Franse stranden, lees je zelf maar.

 

  • Want in de voorbereidingen op die Franse variant vonden dan weer een link naar opnieuw enkele klassieke klanken (13). Dat lees je niet enkel op wiki, maar bijv. ook op defensie.web Combineer nu de naam van de componist (14) met de huisnummers van Meitnerium / helium (en niet simpelweg 54,5). 45 km verderop wacht je geheid een flinke dorstlesser (15). Bezoek daar zeker hun kleine versie (16) van het origineel in Fontainebleau.

 

Onze vraag :

En ook hier voegen we nog een klassiek accentje toe. Welke componist deelt zijn familienaam (bijna) met die van één van de ontwerpers van het bordspel dat je daar voor 18 euro in de giftshop koopt ?