KAVVV Quiz
Ketting 35 - zondag 04 april 2021

Ketting 35 - 14/11/2020

Ter compensatie van al die vrouwen vorige week

 

Het werk rechts is van de Roemeense exponent (1) van het modernisme waarvan u en ik de naam tot vandaag verkeerd uitspraken (lees maar na op Bozar). Dit werk (2), wat dus niet is wat je denkt, zorgde in 1920 voor een schandaal op het Parijse Salon des Indépendants. U ziet er misschien iets heel anders in, maar volgens de beeldhouwer is het een buste van een Franse psychoanalytica (3), achternicht van … en voorloopster van onze Goedele Liekens en Lotte van Wesemael. Maar zij had ook literaire verdiensten.

 

 

  • Haar door haar bestudeerde, favoriete en even getormenteerde schrijver (4) (lees maar ‘ns over zijn leven en zijn zeer controversiële huwelijk) droeg meer dan een steentje bij aan de opmars van een ook bij ons geliefd denkspelletje (5). Het in meer dan één betekenis inquisitieve pseudoniem (6) van de man die dit vanaf midden jaren ’20 van vorige eeuw in Engeland lanceerde brengt u bij een 15e-eeuwse monnik (7) die zonder meer ook aanstoot had genomen aan onze illustratie (zie foto).

 

  • Zijn orde (8) brengt ons bij de inwoners van een Caraïbische eilandstaat (9). Diep in het regenwoud ontdek je er de pracht van een dubbele waterval (10) die dus niet vernoemd werd naar een historische zeeslag, maar wel naar het nabij gelegen dorpje. De individuele namen van beide watervallen brengt ons bij een folk-groep (11) waarvan de intriges en de teloorgang wel eens worden vergeleken met die van een mythische koning (12) . Ook daar bleek wat u (wees nu eerlijk) eerst dacht te zien in onze illustratie, cruciaal voor het verhaal (zie foto).

 

  • Talloze schrijvers penden over die laatste mythe hun visie (of fantasie) neer op vaak té gewillig papier. Slechts 1 van hen, een landgenoot (13) nota bene, mocht er – althans volgens de info op zijn eigen Wiki-pagina een Gouden Televizier-Ring voor in ontvangst nemen. En die auteur brengt ons via een werk uit 1960 (14) weer feilloos terug bij onze illustratie. Watte ? Hoe datte ? Switch maar eens naar de Engelse wiki-pagina. Want daar lees je uit welke stad (15) onze mysterieuze titelfiguur op komst was. Koppel die plaatsnaam nu aan “visserij” en alles wordt duidelijk. Een seksuologe zou met zoveel gelijknamige nijd ongetwijfeld “a field day” hebben. Sterker nog … diezelfde plaats koppelt via een gekend pand (16) ook nog eens feilloos terug naar de grootoom van de dame die dus op deze weinig flatterende manier werd verzinnebeeld (zie foto).

 

Onze vraag :

Werkelijk magisch-realistisch! Dat is ook het prachtige en gelijknamige Amerikaans tuinencomplex. Magisch mooi, maar realistisch naar origineel voorbeeld. Welke Italiaanse villa inspireerde er volgens de interactieve tuinkaart tot de aanleg van hun Italiaanse watertuin?