KAVVV Quiz
Ketting 21 - zondag 04 april 2021

Ketting 21 - 09/08/2020

Onderweg ga je met de billen bloot

 

Iedereen die in de scheepvaart werkt, weet het. Wie een schip bouwt, zorgt onderaan in de romp voor voldoende gewicht voor de stabiliteit. Iedereen die schepen bouwt weet dat … Behalve Napolitanen

(https://www.youtube.com/watch?v=Vh1SdVTKvr0 tot 1’20”).

 

  • De naam van het majestueuze schip (1) zet u (hopelijk zonder kapseizen) op de juiste koers van onze volgende ketting. Niet haar moederland, maar het land van haar moeder (2) werd als eerste erkend door een land (3) met (als we goed telden) niet minder dan 19 feestdagen. Hun voor Sinjoren meest aansprekende feestdag (4) is (of was) ongetwijfeld de maandag voor de vastendagen.

 

  • Antwerpse sportievelingen kennen zeker de (voor hen) gelijknamige fietsroute (5). Die start echter niet daar waar je zou verwachten, maar aan een gekend kasteeldomein (6) een stuk verderop. Mensen met dyslexie zoeken dat echter steevast een kleine 10 km verderop (7), aan een natuurgebied (8) waar naturisten per definitie nooit welkom zullen zijn.

 

  • Ook niet het gestript figuurtje (9) dat volgens een gekend broodje-aap-verhaal voor dezelfde tekortkoming jaren in dit noordelijke land (10) gecensureerd zou zijn geweest. Hun voormalige nationale munt werd in 1860 geïntroduceerd als een kwartje van deze munt (11) die net als de Euro natuurlijk ook regelmatig met nieuwe biljetten uitpakt. Op hun recentste coupure van 200 uit 2017 plaatsten ze op de rugzijde niet zomaar een afbeelding van deze archeologische site (12).

 

  • Kijk maar eens op de kaart in welke regio (13) het precies ligt, en je begrijpt meteen de subliem subliminale boodschap van het biljet voor de rest van het land. In 1347 was deze site als het ware het Wuhan van 2020. Even later viel ze zelf ten prooi aan een collectief (14) waar bijv. Anne Zagré deze zomer ook van had gedroomd. De kleur (15) van hun oostelijke helft koppelen lepidopteristen dan weer feilloos aan een overmoedige mythologische zoon (16) wat ook enigszins kon gezegd worden van onze Napolitanen in 1907. Dat hadden de Fransen wél gezien, dus noemden zij hem naar een nog andere mythologische figuur (17)

 

Onze vraag :

In welke stad die ooit zelf ook “ten prooi viel” stond zijn huis dat nu jaarlijks nog tal van toeristen trekt ? (voor de beste illustraties zoek je best in het Engels)