KAVVV Quiz
Ketting 12 - zondag 04 april 2021

KETTING 12 - 07/06/2020

Onze zwanenzang ?

 

Twaalf, geen nood. Geen ramp voor ons, maar wel voor dichters. Want in de Nederlandse taal rijmt echt niks op 12. Behalve in Drenthe … of in sommige kruiswoordpuzzels …

 

 

  • In 1895 verscheen hun unieke rijmwoord op twaalf (1) als logo op het doosje van een Zweeds importproduct (2) dat bij ons oorspronkelijk werd gebrouwen door een brouwerij (3) met een in meer dan 1 opzicht toepasselijke naam. Eén van de bijnamen (4) van de schrijver verklaart onze foto hierboven.

 

  • De Belgische naamgenoot (8) van de sterfplaats (7) van de eigenlijke naamgever (6) van zijn Rotterdamse soortgenoot (5) was in 2007 (terecht) één van de genomineerden als mooiste dorp van Vlaanderen, maar ligt dan weer aan een heel andere stroom dan deze … op onze foto hierboven.

 

  • Een synoniem van de bijnaam van haar inwoners brengt je in een Limburgse gemeente (9). De man (11) die in 1296 eigenaar werd van de lokale molen (10) met puberale naam, had er al een slagkrachtig parcours opzitten. De bedoelde slag (12) kan u weer geografisch linken aan … onze foto hierboven. Lees gerust het relaas op Historiek.net, en ontdek waarom deze slag wellicht veel belangrijker was in de Vlaamse ontvoogding dan die geromantiseerde schermutselingen op de Groeningekouter.

 

  • Een fries met blote kinderkens aan de gevel van het gebouw (14) dat nu op de plek staat waar de winnaar (13) van die slag werd bijgezet, zou mogelijk mee gebeeldhouwd kunnen zijn door een toen nog jonge leerling-kunstenaar (15). Het Nederlandse museum (16) waaruit - met een trekhaak notabene - een van zijn latere werken werd geroofd, brengt ons o.a. ook via het kunstwerk voor de ingang (17) terug … bij onze foto hierboven.

 

Onze vraag :

Welk “onkruid” was essentieel voor een goede afloop in het gelijknamige sprookje uit 1838 ?